2023 punt komma
In ons werk als systemisch coach komen we regelmatig tegen dat gesprekken en gedragingen in een ‘loop’ terecht komen. De woorden blijven komen en hetzelfde gedrag wordt steeds weer vertoond. Het lijkt alsof je in een cirkel zit waar je niet uit kan komen. Als een kapotte grammofoonplaat, waar de naald blijft steken in dezelfde groef.
En je voelt de wens om de naald op te tillen, verder te gaan, misschien een nieuwe plaat af te spelen. Een punt te zetten en een nieuw hoofdstuk te beginnen. Een punt zetten en achter je te laten wat je niet meer dient. Maar het lukt je niet.
Zo aan het einde van het jaar komen we vaak op de plek waar we terugkijken. Wat hebben we gedaan? Hoe ging dat? En wat zou je anders willen? Een mooi moment dus om te bekijken waar jij een punt achter wilt gaan zetten. Zodat je 2024 met een ander verhaal kan beginnen. Maar een punt zetten is moeilijk. Als het makkelijk was, dan hadden we het allang gedaan, zeggen we dan.
Om een bewuste keuze te maken om dingen anders te doen is het handig om zelfinzicht te krijgen. Wat is er de oorzaak van waarom je er (nog) niet aan toe bent om zaken anders te gaan doen? Zicht op de onderliggende oorzaak helpt om ergens een punt te zetten en volmondig JA tegen iets anders te zeggen. Pas dan kan er energie vrij komen en kun je stappen zetten om de verandering in gang te zetten. Dus hierbij wat inspiratie en handvaten om te onderzoeken wat jou tegenhoudt om een punt te zetten. Hopelijk helpt het je. En kun je in 2024 JA zeggen tegen iets anders, dat jou dient.
- Als je het anders doet, voel je je schuldig.
- Het probleem is eigenlijk een goede oplossing.
- Van een punt maken naar een punt zetten.
Als je het anders doet, voel je je schuldig.
Ieder mens heeft een fundamentele behoefte aan verbinding met anderen en om erbij te horen. Mogelijk stamt dit nog uit ons oerbrein: als we buiten de kudde vallen, is het levensbedreigend. In ieder geval is het zo dat we onszelf vaak rot, opgelaten en zelfs schuldig voelen als we dingen anders doen. Anders doen dan dat waarvan we denken dat de ander(en) het van ons zo verwachten. Of zoals de mores ons dicteren. Het gaat dan om over ongeschreven regels over hoe je je moet gedragen binnen een groep. Het gaat om handelingen, gebaren of rituelen. Maar ook zinnetjes, grapjes en plagerijen kunnen zo worden doorgegeven. Ze kunnen onschuldig zijn en ook iets minder onschuldig. Om deze zaken te gaan doorbreken, vergt dus het één en ander van je. Inzicht in tegen wat en wie je “nee” zegt maakt het begrijpelijker. En daarmee mogelijk makkelijker om te gaan veranderen. En dat je je er rot bij voelt moet je dan op de koop toe nemen. In het boek ‘Als ik nee zeg, voel ik mij schuldig’ legt psychotherapeut dr. Manuel Smith goed uit hoe het werkt. Het lezen waard als je meer wilt weten over hoe dit bij jou werkt.
Het probleem is eigenlijk een goede oplossing.
Systemisch gezien is een probleem soms een hele goed oplossing. Bekijk je probleem dus eens vanuit het perspectief waar het mogelijk een oplossing voor is. Neem bijvoorbeeld “hard, veel werken”. Je neemt je keer op keer voor om dit niet meer te doen. Maar ja, het is soms sneller om even zelf iets aan te pakken dan dat je het je collega helemaal moet uitleggen of dat je de regie uit handen geeft. Of dat je “nee” moet zeggen tegen je leidinggevende. Mogelijk wordt je om je harde werken gewaardeerd en heb je er zelfs een eindejaarsgratificatie voor gekregen. Dus vraag je goed af waar je eigenlijk een punt achter wilt gaan zetten. Als je nee zegt, hoe zit het dan met je aanzien als gewaarde collega? In deze deze blog lees je er meer over. https://www.hartenplek.nl/een-probleem-is-ook-een-oplossing/
Van een punt maken naar een punt zetten.
Hoor je jezelf steeds herhalen en in iets andere bewoording zeggen wat je te zeggen hebt, dan kan het zijn dat je bezig bent een punt te maken. Je wilt graag je gelijk krijgen. In essentie probeer je de ander te veranderen of tot beweging te brengen. Het vervelende is dat je over de ander niet gaat. Wel over jezelf. Een voorbeeld: “Als jij nu wat vaker zorgt dat het huis is opgeruimd als ik thuis kom, dan is het een stuk gezelliger”. Bij thuiskomst is het in jouw ogen een rommel. Je gaat dus zuchtend en steunend weer opruimen. Al heel vaak hebben jullie hier ruzie over gemaakt. Er komt echter geen verandering in het gedrag bij je partner. Die heeft waarschijnlijk helemaal geen oog voor al het kinderspeelgoed dat door het huis slingert.
Jij kunt hier nu keer op keer ruzie over maken, maar je kunt ook iets anders proberen. Dat begint met stoppen met een punt maken en eens in jezelf onderzoeken waarom het voor jou zo belangrijk is dat er geen troep is in huis. Gaat het om de rommel? Of omdat je vindt dat je partner te weinig doet in huis? Of ligt daaronder misschien wel: ik voel me niet gezien door jou. Als je daar bij kunt komen en dat vervolgens met je partner kunt bespreken, dan krijg je een heel ander gesprek. En wordt de rommel opeens minder belangrijk.
En kom je voortaan misschien op een heel andere manier thuis, zoals: je komt binnen en zegt je partner en kinderen met aandacht gedag. Houdt ze lekker even vast en speel met de kinderen voordat jullie aan tafel gaan. Je vraagt hoe hun dag was. Je vertelt ook over jouw werkdag. Mogelijk hebben jullie het gezellig samen, ook al ís het een rommel in huis.
Het begint met een eerste stap, en ergens een punt zetten. En dan kijken of je er een komma van kunt maken, met daarachter iets nieuws, iets anders. Lees meer over hoe je herhalend patroon kunt doorbreken in deze blog https://www.hartenplek.nl/je-kunt-je-partner-niet-veranderen/
Lieve mensen, we zetten voor dit jaar een punt achter ons werk. Met een komma, want vanaf 3 januari gaan we weer fris aan de gang. En hopen we jullie (weer) te ontmoeten. Heb een goed jaareinde en we wensen jullie veel punten zetten toe, met komma’s erachter!
Hartelijke groeten, Pien en Rob
Uit je hoofd in je hart
Soms loop je tegen dingen aan in je leven en/of werk, waar je geen antwoord op hebt. De vertrouwde manier werkt niet meer. Bij Hart & Plek onderzoeken we hoe jouw patronen je dagelijks leven beïnvloeden. Je leert je gedrag te begrijpen en hoe het te veranderen.
Hoe kan coaching jou helpen?
We schrijven regelmatig nieuwe blogs. Wil je ze als eerste lezen? Dit zijn de opties...
volg ons op Facebook abonneer op onze nieuwsbrief volg ons op LinkedIn