liefdesrelaties? Liefde is…

Liefdesrelaties

Liefderelaties? Liefde is…

De lente ontluikt. We komen uit onze winterslaap en mogelijk staan we – net als de natuur – open voor nieuwe liefde. Heerlijk, dat gevoel van verliefdheid. Die vlinders in je buik. Een gevoel van “Ja, deze persoon wil ik wel beter leren kennen”. 

In een liefdesrelatie zijn 3 verschillende fasen van liefde te benoemen:

  1. verliefdheid
  2. houden van
  3. lotsverbondenheid

Als liefdespartners ben je allebei in een van deze fases, maar dat hoeft niet altijd dezelfde te zijn. Soms ben je op zoek naar een bepaalde fase en soms zijn partners in een liefdesrelatie in een verschillend stadium of juist opzoek naar een eerdere of latere fase. In deze blog geven we je inzicht in de verschillende stadia van liefde die je kan herkennen. 

(ik ben met deze fasering geïnspireerd door wat Jan Jacob Stam in zijn boek “Teams…een love story” schrijft over hoe teams in organisaties zich kunnen ontwikkelen: liefde op het eerste gezicht, tweede gezicht en derde gezicht)

fase 1: Verliefdheid

Liefde op het eerste gezicht. Je komt iemand tegen en het is (meteen) duidelijk. Je krijgt een gevoel van thuis komen. Je herkent iets eigens of juist iets aanvullends bij de ander. Of je vindt iets bij de ander wat je nog niet eerder vond. Iets wat je heel erg gemist hebt, ook al was je je er niet van bewust. Het is als twee puzzelstukjes die precies op elkaar passen. Je zou kunnen zeggen dat je iemand tegenkomt die jouw onderliggende behoefte vervult. En hopelijk is het bij de ander net zo, zodat jullie een perfecte eerste match vormen. Het is als twee puzzelstukjes die precies op elkaar passen. Dit is ook de fase van ‘liefde is blind’, je gaat volledig op in elkaar en de perfecte match.

In relatiecoaching gaan we met stellen vaak terug naar deze beginperiode. We gaan op zoek naar de onderliggende behoefte waarop de partners elkaar hebben gevonden. Dit geeft inzicht in waarom die aantrekkingskracht zo sterk was. En mogelijk ook al inzicht in waarom het nu misschien anders gaat. Is de onderliggende behoefte er nog op dezelfde manier of is daarin iets veranderd? En zou dat ervoor kunnen zorgen dat het niet meer stroomt in de liefdesrelatie? 

Om zicht te krijgen in elkaars onderliggende behoeften en hoe de match bij jullie werkt hebben we een mooie oefening: de contactadvertentie. 

liefdesrelaties

fase 2: Houden van

Na de verliefdheid volgt een fase van liefde met alles erop en eraan, zonder voorbehoud. Houden van alles wat wel mogelijk is en wat niet mogelijk is. Houden van alles wat je partner meeneemt, ook de kanten die je niet prettig vindt en soms zelfs verafschuwt. De verblindende liefde wordt verbroken. Van de roze wolk kom je in de blauwe en soms met donderwolken gekleurde lucht. 

In deze fase leer je elkaar steeds beter kennen en heb je ook te maken met de geschiedenis (bijv. eerdere relaties en kinderen) en achtergrond (gezin en familie van herkomst) die de ander meeneemt. 

Om bij elkaar te kunnen blijven is het nodig dat je gaat ontdekken wat jou onbekend is. Je moet bereid zijn om minder trouw of zelfs ontrouw te worden aan je eigen overtuigingen en patronen. En bereid zijn om aan te nemen dat je van de ander iets kunt leren. 

Een voorbeeld: ik heb als overtuiging mee gekregen dat ik het zelf moet doen en onafhankelijk moet zijn. Leunen en mijn partner onvoorwaardelijk toelaten, is dus best een klus voor mij. Hoe blijf ik op eigen benen en reik ik ook uit naar mijn partner? Heb ik de moed om tegen alles wat ik heb mee gekregen in mijn partner te vertrouwen en bijvoorbeeld om hulp te vragen? Hoef ik echt niet alles alleen te weten en doen? 

Als je de durf hebt om het anders te gaan doen, dan wordt je partner een spiegel en je relatie een plek om te leren. Sta jij jezelf toe om  binnen je relatie te leren, te vallen en op te staan? En gun je dat je partner ook? 

Wil je samen bekijken hoe het er met jullie voor staat? Stel je jezelf dan de vragen: “Als ik jou helemaal aan wil nemen zoals je bent, met alles wat er is en niet is, wat je bent en niet bent, wat je doet en niet doet… 

….waar moet ik dan langs in mezelf?

….wat moet ik dan opgeven en (los) te laten? 

….wat heb ik dan te doen? 

….wat heb ik dan van mijn partner nodig? 

fase 3: Lotsverbondenheid

In deze fase van liefde zou je kunnen zeggen dat de liefde overstijgend is aan het persoonlijke. Alsof je in een andere dimensie komt. Je kunt elkaar zien als partners, zonder dat de ander hoeft te veranderen, zonder dat je van elkaar iets hoeft. Je bent in staat je behoeften te uiten en jezelf te dragen. Vanuit je eigen autonome plek maak je verbinding met je partner, zonder dat je voor je iegen geluk afhankelijk bent van de ander.

In deze fase kan met elkaar het echte leven geleefd worden, zo ruw en rijk als het is. Alles kan gezegd worden, liefde voorbij sterfelijkheid.  

In onze praktijk ontmoeten we wel eens stellen die niet bij elkaar blijken te kunnen blijven, omdat de behoeften in de loop van de jaren veranderd zijn. Toch hebben ze een diepe lotsverbondenheid met elkaar. En zo rijk en ruw als het is gunnen ze elkaar nieuwe liefdesrelaties. Zo sterk kan lotsverbondenheid zijn.

Als je zoekt naar verdieping in je relatie, ga dan eens met elkaar in gesprek en probeer je relatie door deze bril te bekijken. In welke fase zitten jij en je partner? En is dat voor jullie allebei hetzelfde? Wie weet levert het nieuwe inzichten op.

Onderzoek je relatievraagstuk met een familieopstelling

Als een probleem in je relatie hardnekkig is en steeds weer opduikt, dan kan het behulpzaam zijn om het vraagstuk eens systemisch te onderzoeken met familieopstellingen voor stellen. Wie weet spelen er verborgen loyaliteiten, plekverwarring of systemische verstrikkingen mee.

Meer hierover

We schrijven regelmatig nieuwe blogs. Wil je ze als eerste lezen? Dit zijn de opties...

volg ons op Facebook abonneer op onze nieuwsbrief volg ons op LinkedIn