Soms heb je van die handelingen, gebaren, gebruiken of zinnetjes, grapjes en plagerijen die je steeds weer maakt, zonder dat je er erg in hebt. Sommigen zijn onschuldig, sommigen hebben een (on)bewuste ondertoon en sommigen zijn meer dwingend van aard. Vaak gaan ze over van generatie op generatie en soms sterven ze uit, bewust of onbewust. We hebben het hier over mores. Rijdend door Frankrijk werd ik me ervan bewust toen ik veelal mannen zag met hun linkerhand ontspannen hangend uit het autoraam. En hoe deze handeling feilloos werd gekopieerd door het meisje achterin dat hetzelfde deed.
La douce France
Zo in het zuiden van Frankrijk zie je het steeds weer, dat armpje uit het autoraam. Meestal is het de bestuurder, een man, die zijn arm uit het autoraam heeft. Die de arm zo wat heen en weer beweegt of wat tikt op het portier van de auto. Zichzelf verkoelend, ontspannen en onbewust van dit onschuldige gebaar. Een gebaar waar ik een beeld bij heb uit Franse films met een arm hangend uit het opgeklapte raampje van een 2CV. Ik vraag me af of dit nu typisch Frans is of is het meer mediterranees? Misschien is het zelfs een wereldwijd gebaar?
Ik ken een iets ander gebaar uit Indonesië waar de mannen met een buikje hun t-‘shirt over hun buik omhoog doen, voor koelte. Dat vond ik typical Indonesian style. Dat zie je dan weer niet in Frankrijk.
Het hier om gebaren of handelingen die vanzelf worden overgenomen door kinderen en zo van generatie op generatie overgaan. Tenminste zolang er geen airco aan te pas komt zal het armpje uit het raam nog generaties worden doorgegeven.
Mores?
Bij mores gaat het over ongeschreven regels over hoe je je moet gedragen binnen een groep. Het gaat om handelingen, gebaren of rituelen. Maar ook zinnetjes, grapjes en plagerijen kunnen zo worden door gegeven. Ze kunnen onschuldig zijn. Zoals bijvoorbeeld onze kinderen toen ze klein waren vroegen of ze “in ons bed” mochten slapen. En dat bed heet nog steeds ons bed.
Het kan ook iets minder onschuldig. Onlangs las ik het boek ‘Een duif en een jongen’ van Meir Shalev waarin de moeder het altijd had over “dat moet je jullie vader vragen”. Hierdoor dachten de kinderen dat hun papa ‘jullie vader’ heet. Tijdens het lezen werd mij duidelijk dat de moeder het steeds bewust heeft gehad over ‘jullie vader’. Er gaat een geheim achter schuil.
Iemand mores leren is een gezegde en betekent dat je iemand wel even een lesje zal leren. Het wekt de suggestie dat het er ook hardhandig aan toe kan gaan.
Mores is systemisch gezien van belang. Het zorgt er namelijk voor dat je binnen de groep blijft horen. De mores loslaten is dan ook niet zo makkelijk. En toch kan het goed voor je zijn en helpen de balans in je leven te vinden of te verstevigen.
Uit je hoofd in je hart
Soms loop je tegen dingen aan in je leven en/of werk, waar je geen antwoord op hebt. De vertrouwde manier werkt niet meer. Bij Hart & Plek onderzoeken we hoe jouw patronen je dagelijks leven beïnvloeden. Je leert je gedrag te begrijpen en hoe het te veranderen.
Hoe kan coaching jou helpen?
Met welke mores ben jij opgegroeid?
Ik ben opgegroeid met de mores dat ik toch zeker onafhankelijke vrouw moet zijn. Er lag niet echt een zin aan ten grondslag, maar de verhalen kwamen vaak in die richting en natuurlijk gaf mijn moeder het goede voorbeeld. Ze is blijven werken toen ik en mijn zus klein waren en ze liet zich niet zomaar iets aanleunen. Mijn oma trouwens ook niet. Nu moet ik zeggen dat ik over het algemeen prima ben met deze mores. En toch zit het me soms ook in de weg. Kan ik niet écht leunen bij mijn partner. Oh ja, getouwd ben ik ook niet.
Mores om van te leren
Hoe onschuldig het soms ook mocht lijken, het is goed je bewust te worden van de mores die geldt of gold in jouw gezin. Dat je inzicht krijgt in het waarom je bepaalde dingen doet, zegt of leert aan je kinderen. Het gaat om die handelingen, gebaren en woorden die je doet zonder dat je je echt afvraagt waarom. Moeten ze echt op deze manier gezegd of gedaan worden?
Vanuit dit inzicht kun je gaan bepalen of deze mores je echt dient. Of dat je graag de cirkel wil doorbreken en het anders gaat doen. Op een manier die meer balans geeft in je leven. Aan jou dan dus de bewuste keuze!
Ik ben benieuwd naar welke mores jij kent. Wat heb je eraan of wat staat het je misschien wel in de weg? Laat het weten in de reacties hieronder……
misschien vind je deze blog ook interessant
hoe je herkomst je vormt
Je familie kies je niet uit. Je wordt er in geboren en daar heb je het mee te doen. Of je het nu leuk vindt of niet: je systeem van herkomst (familie) heeft een grote invloed op hoe je de dingen doet die je doet. Het lijkt soms alsof je geen keuze hebt. Maar dat is niet waar: er is een weg naar vrij én verbonden zijn.
Lees de complete blog
We schrijven regelmatig nieuwe blogs. Wil je ze als eerste lezen? Dit zijn de opties...
volg ons op Facebook abonneer op onze nieuwsbrief volg ons op LinkedIn